Skip to content

Wpływ na obniżenie ciśnienia krwi w dietetycznym sodzie i dietetycznym podejściu do diety zatrzymującej nadciśnienie (DASH) czesc 4

3 miesiące ago

483 words

Zunifikowany model uogólnionego szacowania-równania18 z wymienną macierzą kowariancji został użyty do wszystkich analiz pierwotnych. Ciśnienie krwi było wynikiem. Ciśnienie krwi w linii podstawowej, ośrodek kliniczny i kohorta zostały przedstawione w modelu jako efekty stałe, podczas gdy okresy interwencji zostały uwzględnione jako efekty losowe, aby umożliwić korelację wewnątrzosobową między pomiarami ciśnienia krwi. Model zawierał wskaźniki kohorty, centrum kliniczne i efekt przeniesienia z poprzedniej interwencji. Wyniki były podobne z przeniesieniem i bez niego w modelu. Wskaźniki dla podgrup określonych w protokole badania (stan nadciśnienia, rasa i płeć) oraz dla odpowiednich interakcji z wpływem przydziałów diety i poziomów sodu zostały uwzględnione w analizach podgrup. Liniowość wpływu sodu w diecie kontrolnej lub diecie DASH została oceniona przez porównanie spadku ciśnienia krwi z wysokiego do pośredniego poziomu sodu przy spadku z pośredniego do niskiego poziomu sodu. Porównano wiele porównań za pomocą metody Holm19; uzyskane skorygowane wartości P można porównać z 0,05 w celu określenia istotności. 20 Skorygowane wartości P zastosowano w odniesieniu do zmian ciśnienia krwi w całej kohorcie, ale nie w podgrupach, jak określono w protokole badania. Wszystkie analizy przeprowadzono zgodnie z podejściem zamiar-do-leczenia; w 22 przypadkach brakujące pomiary ciśnienia krwi podczas okresu interwencyjnego, w tym z powodu wycofania się uczestnika z badania, zostały zastąpione wartościami podstawowymi. Planowana wielkość próbki wynosząca 400 została obliczona w celu dostarczenia badania z mocą 90 procent, aby wykryć różnicę w skurczowym ciśnieniu krwi wynoszącym 2,1 mm Hg pomiędzy poziomami sodu i różnicę 3,0 mm Hg między DASH a dietami kontrolnymi w każdy poziom sodu.
Wyniki
Tabela 1. Tabela 1. Podstawowe cechy uczestników. Tabela 2. Tabela 2. Wydalanie z moczem i masa ciała zgodnie z dietetycznym poziomem sodu i przypisaną dietą. Podstawową charakterystykę uczestników przedstawiono w tabeli 1. Łącznie 95% uczestników przydzielono do grupy DASH-dieta (198 z 208) i 94% osób przypisanych do grupy kontrolnej (192 z 204) ) ukończyło badanie i zapewniło pomiary ciśnienia krwi podczas każdego okresu interwencji. Średni poziom sodu w moczu wynosił średnio 142 mmol na dobę w okresie wysokiego sodu, 107 mmol na dzień podczas okresu pośredniego sodu i 65 mmol na dzień podczas okresu niskiego sodu (Tabela 2). Poziomy potasu, fosforu i azotu mocznikowego w moczu (odzwierciedlające odpowiednio spożycie owoców i warzyw, produktów mlecznych i białka) były wyższe w diecie DASH niż w grupie kontrolnej i były prawie identyczne wszystkie trzy poziomy sodu. Waga pozostała stabilna, zgodnie z przeznaczeniem.
Ryc. 1. Ryc. 1. Wpływ na skurczowe ciśnienie krwi (panel A) i rozkurczowe ciśnienie krwi (panel B) zmniejszonego spożycia sodu i diety DASH. Średnie skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi przedstawiono w diecie o wysokiej zawartości sodu
[przypisy: ciśnienie osmotyczne, usuwanie ósemek warszawa, endoskopia kapsułkowa warszawa ]
[więcej w: polimedica zgierz, znieczulenie dolędźwiowe, gegoart ]

0 thoughts on “Wpływ na obniżenie ciśnienia krwi w dietetycznym sodzie i dietetycznym podejściu do diety zatrzymującej nadciśnienie (DASH) czesc 4”