Skip to content

Wpływ na obniżenie ciśnienia krwi w dietetycznym sodzie i dietetycznym podejściu do diety zatrzymującej nadciśnienie (DASH) cd

3 miesiące ago

502 words

Następnie uczestnicy zostali losowo przydzieleni do jednej z dwóch diet zgodnie z projektem grupy równoległej. Jedzą przypisaną im dietę na każdym z trzech poziomów sodu przez 30 kolejnych dni w losowej kolejności w projekcie krzyżowym. Poziom poboru energii przez każdego uczestnika został dostosowany tak, aby jego waga pozostała stała przez cały czas trwania badania. Każde z czterech ośrodków klinicznych przeprowadzało badanie w czterech lub pięciu grupach uczestników. Pierwszorzędowym wynikiem było skurczowe ciśnienie krwi pod koniec każdego 30-dniowego okresu interwencji dietetycznej, a drugorzędowym wynikiem było rozkurczowe ciśnienie krwi. Badanie zostało zatwierdzone przez komitety ds. Ludzkich ośrodków, a każdy uczestnik wyraził świadomą zgodę. Kryteria kwalifikacji
Aby się zakwalifikować, uczestnicy musieli mieć co najmniej 22 lata i mieć średnie skurczowe ciśnienie krwi podczas trzech wizyt kontrolnych od 120 do 159 mm Hg i średniego rozkurczowego ciśnienia krwi od 80 do 95 mm Hg. Naszym celem była rekrutacja, która wynosiła 50 procent czarnych i 50 procent kobiet. Kryteriami wykluczenia były: choroba serca, niewydolność nerek, źle kontrolowana hiperlipidemia lub cukrzyca, cukrzyca wymagająca insuliny, specjalne wymagania żywieniowe, spożycie ponad 14 napojów alkoholowych na tydzień lub stosowanie leków hipotensyjnych lub innych leków, które wpływałyby na ciśnienie krwi lub metabolizm składników odżywczych.
Pomiary
Ciśnienie krwi mierzono za pomocą sfigmomanometrów o zerowym ciśnieniu, podczas gdy uczestnicy siedzieli na trzech wizytach przesiewowych, dwa razy podczas okresu docierania, raz w tygodniu przez pierwsze 3 tygodnie każdego z trzech 30-dniowych okresów interwencji oraz na pięciu wizytach w klinice podczas ostatnie 9 dni (co najmniej dwa w ciągu ostatnich 4 dni) każdego okresu interwencji. Podczas badania przesiewowego i podczas ostatniego tygodnia każdego okresu interwencji uzyskano 24-godzinny zbiór moczu. Uczestnicy i personel dietetyczny nie byli świadomi wyników leczenia; personel zajmujący się zbieraniem danych wynikowych nie był świadomy przydzielania diet uczestnikom. Oceniliśmy, czy uczestnicy przestrzegają diety poprzez przeglądanie ich codziennych dzienników żywności, spożywania posiłków w ciągu dnia lub kolacji na miejscu oraz pomiaru 24-godzinnego wydalania moczu sodu, potasu, fosforu i azotu mocznikowego. Działania niepożądane monitorowano za pomocą kwestionariuszy dotyczących objawów i chorób. Zgodnie z protokołem badania, skurczowe ciśnienie krwi większe niż 170 mm Hg lub rozkurczowe ciśnienie krwi większe niż 105 mm Hg podczas jednej wizyty uważano za konieczność przeprowadzenia drugiego pomiaru; jeśli lektura została podtrzymana, uczestnik został skierowany do swojego lekarza w celu dalszej oceny i leczenia.
Analiza statystyczna
Analizy skonstruowano zgodnie z projektem dwa na cztery , aby porównać dwie diety (kontrolną i DASH) podczas czterech okresów (okres docierania i trzy okresy interwencji). Podstawowym ciśnieniem krwi stosowanym w analizach była średnia z pomiarów wykonanych podczas badań przesiewowych i okresów docierania, a ciśnienie krwi stosowane na koniec każdego okresu interwencyjnego było średnią z ostatnich pięciu pomiarów
[więcej w: glikogenoza, wodniak pęcherzyka żółciowego, oligobiopsja ]
[hasła pokrewne: kirchhoff mielec, rak brodawki vatera, czym zastąpić bułkę tartą ]

0 thoughts on “Wpływ na obniżenie ciśnienia krwi w dietetycznym sodzie i dietetycznym podejściu do diety zatrzymującej nadciśnienie (DASH) cd”