Skip to content

Wpływ na obniżenie ciśnienia krwi w dietetycznym sodzie i dietetycznym podejściu do diety zatrzymującej nadciśnienie (DASH) ad 8

4 miesiące ago

482 words

Ta metoda oferuje optymalne podejście do określania wpływu diety na ciśnienie krwi. Różnice w wynikach u osób bez nadciśnienia tętniczego w poprzednich badaniach i metaanalizach były prawdopodobnie spowodowane w dużej mierze przez zmienne przestrzeganie zalecanej redukcji sodu, nieodpowiedni projekt badania, małe próbki lub ograniczenia w analizie i prezentacji, a nie przez brak biologicznego wpływu sodu na ciśnienie krwi. Stwierdziliśmy, że poziom sodu w diecie i przypisanie do diety kontrolnej lub DASH mają istotny wpływ na ciśnienie krwi u czarnych, co potwierdza wcześniejsze ustalenia. 28-33 Murzyni mają wyższy wskaźnik nadciśnienia tętniczego i wynikającą z tego chorobę sercowo-naczyniową niż inni grupy rasowe i etniczne w Stanach Zjednoczonych. Spekulujemy, że większa wrażliwość na szkodliwe skutki diety może przyczynić się do wysokiego rozpowszechnienia nadciśnienia u czarnych. Ustalenia te uzasadniają intensyfikację zdrowia publicznego i wysiłki terapeutyczne mające na celu wywołanie zmian w diecie wśród czarnych.
Osiąganie niższego poziomu sodu w populacji jako całości stanowi wyzwanie, ponieważ sód jest szeroko rozpowszechniony w zaopatrzeniu w żywność, a ponieważ większość dziennego spożycia sodu pochodzi z soli w przetworzonej żywności, a nie z soli kuchennej.34 Pierwszy raport w sprawie dietetycznych celów amerykańskich przez Senacką Komisję ds. Żywienia i Zasobów Ludzkich zalecał cel 3 g chlorku sodu dziennie (52 mmol sodu), 35 ale obawy dotyczące możliwości osiągnięcia tego celu doprowadziły do zwiększenia celu 5 g chlorku sodu36. W związku z tym wysiłki zmierzające do zmniejszenia spożycia sodu muszą ostatecznie opierać się zarówno na wyborze przez konsumentów żywności o niskiej zawartości sodu, jak i, co być może ważniejsze, na zwiększonej dostępności produktów o niskiej zawartości sodu.
Nasze wyniki powinny odnosić się do większości osób w Stanach Zjednoczonych. Około 50 procent dorosłej populacji w Stanach Zjednoczonych i 80 procent osób powyżej 50 roku życia ma ciśnienie krwi co najmniej 120/80 mm Hg, co stanowi górną granicę optymalnego ciśnienia krwi i które było niższe limit wymagań kwalifikacyjnych dla ciśnienia krwi w naszym badaniu. Co więcej, badania epidemiologiczne sugerują, że diety o niskiej zawartości sodu i wysokie stężenie potasu zwiększają ciśnienie krwi, które normalnie występuje wraz z wiekiem9. Okresy interwencji w naszym badaniu były z konieczności krótkie – zaledwie 30 dni. Jednak wpływ zmniejszenia zawartości sodu w diecie na ciśnienie krwi utrzymuje się z czasem w takim stopniu, w jakim utrzymuje się przyswajanie diety o niższej zawartości sodu. [75,38] Podsumowując, nasze wyniki zapewniają wsparcie dla bardziej agresywnego celu dla zmniejszone spożycie sodu, w połączeniu z dietą DASH, do zapobiegania i leczenia podwyższonego ciśnienia krwi.
[przypisy: fala tętna, rak brodawki vatera, neurografia ]
[podobne: wodniak pęcherzyka żółciowego, tętno dziwaczne, wardyński i wspólnicy ]

0 thoughts on “Wpływ na obniżenie ciśnienia krwi w dietetycznym sodzie i dietetycznym podejściu do diety zatrzymującej nadciśnienie (DASH) ad 8”