Skip to content

Wpływ na obniżenie ciśnienia krwi w dietetycznym sodzie i dietetycznym podejściu do diety zatrzymującej nadciśnienie (DASH) ad 7

4 miesiące ago

517 words

Po pierwsze, dieta DASH obniżyła ciśnienie krwi przy wysokich, pośrednich i niskich poziomach spożycia sodu, potwierdzając i rozszerzając wyniki poprzedniego badania DASH.4 W związku z tym korzyści wynikające z przestrzegania diety DASH zaczęły obowiązywać w całym zakresie spożycia sodu, w tym te zalecane do zapobiegania i leczenia nadciśnienia. Po drugie, ciśnienie krwi może być obniżone u konsumentów diety typowej dla diety amerykańskiej lub DASH poprzez zmniejszenie spożycia sodu z około 140 mmol dziennie (średni poziom w Stanach Zjednoczonych) do poziomu pośredniego około 100 mmol dziennie (obecnie zalecany górny limit1) lub z tego poziomu do jeszcze niższego poziomu 65 mmol na dzień. Co więcej, zmniejszenie spożycia sodu o około 40 mmol dziennie spowodowało większy spadek ciśnienia krwi, gdy początkowe spożycie sodu było już na zalecanym poziomie, niż kiedy było na wyższym poziomie zbliżonym do średniej w Stanach Zjednoczonych. Wyniki te stanowią naukową podstawę dla niższego celu dla dietetycznego sodu niż zalecany obecnie poziom. Po trzecie, łączny wpływ na ciśnienie krwi niskiego spożycia sodu i dieta DASH były większe niż same efekty interwencji i były znaczne. U osób z nadciśnieniem skutki były równe lub większe niż w przypadku leczenia pojedynczą leką. 21, 22 Połączone efekty nie były tak duże, jak oszacowano na podstawie ścisłej addytywności, być może dlatego, że niskie poziomy sodu osłabiały hipotensję. wpływ potasu w diecie DASH23, 24 lub dlatego, że wysoka zawartość potasu lub wapnia w diecie DASH osłabiała działanie niskich stężeń sodu. 25-27 Niemniej jednak kombinacja tych dwóch interwencji osiągnęła największy wpływ na ciśnienie krwi, oraz dlatego obie – nie tylko jedna lub druga – zalecenie zasług. Dieta DASH i niski poziom sodu były dobrze tolerowane, bez wzrostu objawów lub zaników. Jednak długoterminowe korzyści zdrowotne wymagają udowodnienia i będą zależeć od zdolności osób do długotrwałych zmian w diecie, w tym konsekwentnego wyboru żywności o niższej zawartości sodu.
Stwierdziliśmy, że redukcja sodu w diecie znacząco obniżyła ciśnienie krwi osób bez nadciśnienia, które spożywały dietę typową dla Stanów Zjednoczonych. Wyniki te powinny rozwiać kontrowersje dotyczące tego, czy obniżenie sodu ma korzystny wpływ na ciśnienie krwi u osób bez nadciśnienia. Kontrowersje te wynikały po części z pozornie rozbieżnych wyników i interpretacji poszczególnych badań i metaanaliów. 6-8 Z powodu różnic w projektach, jakości i populacjach badawczych badań oraz subiektywności związanej z ocenami, które badania należy uwzględnić w metaanaliza, pojedyncze, duże, dobrze kontrolowane badanie z różnorodną populacją dostarcza najbardziej wiarygodnych szacunków efektów leczenia.
W naszym badaniu kontrolowano spożycie pokarmu i minimalizowano wpływ czynników behawioralnych, programów edukacji żywieniowej i różnych stopni przestrzegania diety, tak że mierzyliśmy tylko prawdziwe efekty biologiczne
[więcej w: obrzęki pochodzenia sercowego, przewlekły zanikowy nieżyt nosa, darimed kielce ]
[hasła pokrewne: alestia, joytur, darimed kielce ]

0 thoughts on “Wpływ na obniżenie ciśnienia krwi w dietetycznym sodzie i dietetycznym podejściu do diety zatrzymującej nadciśnienie (DASH) ad 7”

  1. Mi lekarz zalecił zmianę diety i stosowanie dużo antyoksydantów, polecił wyciąg z modrzewia dahurskiego z witaminą c oraz więcej ruchu