Skip to content

Wpływ na obniżenie ciśnienia krwi w dietetycznym sodzie i dietetycznym podejściu do diety zatrzymującej nadciśnienie (DASH) ad 6

2 miesiące ago

92 words

Wpływ na skurczowe ciśnienie krwi w spożyciu sodu w diecie podczas diety kontrolnej (panel A) i diety DASH (panel B), według podgrupy. Paski błędów przedstawiają 95-procentowe poziomy ufności zmian ciśnienia krwi dla każdej podgrupy. Nadciśnienie definiowano jako średnie skurczowe ciśnienie krwi 140 do 159 mm Hg lub średnie rozkurczowe ciśnienie krwi wynoszące od 90 do 95 mm Hg podczas trzech wizyt kontrolnych. Inna kategoria rasy i grupy etnicznej składa się głównie z białych nie-latynoskich (patrz tabela 1). Gwiazdki (P.0,05), sztylety (P <0,01) i podwójne sztylety (P <0,001) wskazują na istotne różnice między poziomami spożycia sodu. Zmniejszenie spożycia sodu z wysokiego do niskiego poziomu, z dietą kontrolną lub dietą DASH, obniżonym skurczowym ciśnieniem krwi u uczestników zi bez nadciśnienia (wśród czarnych, a także wśród uczestników innych ras lub grup etnicznych), oraz u mężczyzn i kobiet (ryc. 2). Wpływ sodu był większy u uczestników z nadciśnieniem tętniczym niż u osób bez nadciśnienia (interakcja, P = 0,01 na diecie kontrolnej, P = 0,003 na diecie DASH), u czarnych na diecie kontrolnej niż u uczestników innych ras lub grup etnicznych na tej diecie (P = 0,007), a u kobiet na diecie DASH niż u mężczyzn na tej diecie (P = 0,04). W porównaniu z połączeniem diety kontrolnej i wysokiego poziomu sodu, połączenie diety DASH i niskiego poziomu obniżonego ciśnienia skurczowego sodu o 11,5 mm Hg u uczestników z nadciśnieniem tętniczym (12,6 mm Hg dla czerni, 9,5 mm Hg dla innych), o 7,1 mm Hg u uczestników bez nadciśnienia (7,2 mm Hg dla czarnych, 6,9 mm Hg dla innych) i 6,8 mm Hg u mężczyzn i 10,5 mm Hg u kobiet (p <0,001 we wszystkich podgrupach). Połączenie dwóch dietetycznych interwencji obniżyło skurczowe ciśnienie krwi częściej u uczestników z nadciśnieniem tętniczym niż u osób bez nadciśnienia (P = 0,004), a więcej u kobiet niż u mężczyzn (P = 0,02).
Skurczowe ciśnienie krwi powyżej 170 mm Hg lub rozkurczowe ciśnienie krwi powyżej 105 mm Hg wystąpiło u 36 uczestników w grupie kontrolnej, a w 7 w grupie z dietą DASH; u 18 uczestników w okresie wysokiego spożycia sodu, 22 podczas pośredniego spożycia sodu i 3 podczas niskiego spożycia sodu; oraz w żadnym z uczestników podczas fazy niskiego poziomu sodu w diecie DASH. Żaden z tych uczestników nie osiągnął wstępnie zdefiniowanego progu dla utrzymującego się podwyższonego ciśnienia krwi16, co wymagało skierowania do terapii hipotensyjnej. Uczestnicy zgłaszali mniej objawów w okresach zmniejszonego spożycia sodu. Ból głowy zgłaszano co najmniej raz przez 47 procent uczestników podczas fazy wysokiego stężenia sodu w diecie kontrolnej, o 39 procent podczas fazy niskiego stężenia sodu w diecie kontrolnej i o 36 procent podczas fazy niskiego stężenia sodu w DASH dieta (P <0,05 dla obu porównań z fazą o wysokiej zawartości sodu w diecie kontrolnej). Liczba uczestników, którzy nie ukończyli okresu interwencji, była podobna we wszystkich trzech stężeniach sodu (siedem w fazie wysokiego sodu, siedem w fazie pośredniej fazy sodu i osiem w fazie niskiego sodu).
Dyskusja
W tym badaniu opracowano kilka kluczowych wniosków, które są ważne w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia
[przypisy: proktolog ostrów wlkp, uchyłek dwunastnicy, przewód stenona ]
[patrz też: sitagliptyna, avamys ulotka, towo elbląg ]

0 thoughts on “Wpływ na obniżenie ciśnienia krwi w dietetycznym sodzie i dietetycznym podejściu do diety zatrzymującej nadciśnienie (DASH) ad 6”

  1. [..] odnosnik do informacji w naukowej publikacji odnosnie: tłuszcze nienasycone[…]