Skip to content

Wpływ na obniżenie ciśnienia krwi w dietetycznym sodzie i dietetycznym podejściu do diety zatrzymującej nadciśnienie (DASH) ad 5

3 miesiące ago

115 words

Średnie zmiany ciśnienia krwi przedstawiono dla różnych poziomów sodu (linii ciągłych) i pokazano średnie różnice w ciśnieniu krwi pomiędzy dwiema dietami na każdym poziomie spożycia sodu. Strzałki jednokierunkowe są używane dla uproszczenia, chociaż kolejność, w której uczestnicy otrzymywali poziomy sodu była losowa z projektem krzyżowym. Liczby obok kropkowanych linii łączących punkty danych to średnie zmiany ciśnienia krwi. 95-procentowe przedziały ufności podano w nawiasach. Stwierdzono istotną różnicę w skurczowym skurczu krwi pomiędzy fazami o wysokiej zawartości sodu i niskiego stężenia sodu w diecie kontrolnej (średnia, -6,7 mg / h, 95% przedział ufności, -5,4 do -8,0, p <0,001) i dieta DASH. (średnia, -3,0 mm Hg, przedział ufności 95%, -1,7 do -4,3, P <0,001) oraz między fazą wysokosodową diety kontrolnej a fazą niskiego stężenia sodu w diecie DASH (średnia, -8,9 mm Hg, przedział ufności 95%, -6,7 do -1,1, P <0,001). Występowała również istotna różnica w rozkurczowym ciśnieniu krwi pomiędzy fazami wysokosodowymi i niskosodowymi w diecie kontrolnej (średnia, -3,5 mm Hg, przedział ufności 95%, -2,6 do -4,3, P <0,001) oraz Dieta DASH (średnia, -1,6 mm Hg, 95-procentowy przedział ufności, -0,8 do -2,5, P <0,001) oraz między fazą o wysokiej zawartości sodu w diecie kontrolnej a fazą niskiego stężenia sodu w diecie DASH (średnia, - 4,5 mm Hg, przedział ufności 95%, -3,1 do -5,9, P <0,001). Gwiazdki (P <0,05), sztylety (P <0,01) i podwójne sztylety (P <0,001) wskazują na znaczące różnice w ciśnieniu krwi między grupami lub pomiędzy dietetycznymi kategoriami sodu. Zmniejszenie spożycia sodu znacząco obniżało skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi, zarówno w diecie kontrolnej, jak i diecie DASH (Ryc. 1). Poziom dietetycznej soli sodowej miał około dwukrotnie większy wpływ na ciśnienie krwi w diecie kontrolnej niż w diecie DASH (p <0,001 dla interakcji). Wystąpiła większa odpowiedź ciśnienia krwi na progresywnie niższe poziomy spożycia sodu. W diecie kontrolnej zmniejszenie spożycia sodu o około 40 mmol dziennie ze średniego poziomu sodu obniżyło ciśnienie krwi bardziej niż podobne zmniejszenie spożycia sodu z wysokiego poziomu (P = 0,03 dla skurczowego ciśnienia krwi, P = 0,045 dla rozkurczowego ciśnienia krwi).
Dieta DASH, w porównaniu z dietą kontrolną, powodowała znacznie niższe skurczowe ciśnienie krwi na każdym poziomie sodu oraz w znacznie niższym rozkurczowym ciśnieniu krwi na wysokim i pośrednim poziomie sodu (Figura 1). Wywierało to większy wpływ zarówno na skurczowe, jak i rozkurczowe ciśnienie krwi przy wysokim stężeniu sodu niż na niskie (P <0,001 dla interakcji).
W porównaniu z dietą o wysokiej zawartości sodu dieta DASH o niskiej zawartości sodu powoduje większe obniżenie skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi niż dieta DASH lub samo zmniejszenie sodu (Ryc. 1). Zmniejszenie ciśnienia krwi spowodowane połączeniem interwencji dietetycznych było mniejsze niż byłoby, gdyby efekty każdej interwencji dietetycznej były ściśle addytywne (P <0,001 dla interakcji).
Rysunek 2
[podobne: przewód stenona, obrzęki pochodzenia sercowego, wyspa ger2 ]
[przypisy: ulotka vibin mini, legsanit, pum grudziądz ]

0 thoughts on “Wpływ na obniżenie ciśnienia krwi w dietetycznym sodzie i dietetycznym podejściu do diety zatrzymującej nadciśnienie (DASH) ad 5”