Skip to content

Długoterminowe skutki diety bez cholesterolu na poziomach cholesterolu w surowicy u mnichów zen

4 miesiące ago

657 words

Rygorystyczna kontrola składu diety przez dłuższy czas w celu zaobserwowania wpływu diety na poziom lipidów w surowicy jest szczególnie trudna dla osób żyjących z wolną dawką. Dlatego dane eksperymentalne dotyczące wpływu lipidów pokarmowych na poziom cholesterolu w surowicy pochodzą zwykle z badań krótkoterminowych.1 2 3 Ostatnio oceniliśmy długoterminowe skutki diety bez cholesterolu, która obejmowała bardzo niski poziom tłuszczów nasyconych. , na lipidy surowicy uczestników w świątyni Zen.
Tabela 1. Tabela 1. Dane żywieniowe i poziomy lipidów w surowicy u stażystów Zen. W naszym badaniu 22 zdrowych japońskich mężczyzn (przedział wiekowy, 19 do 30 lat, średnia [. SEM], 22 . 0,4), którzy byli stażystami w świątyni Zen, spożywało dietę zen (tabela 1) przez jeden rok. Wszyscy uczestnicy wyrazili świadomą zgodę. Przed iw rok po rozpoczęciu diety mierzono poziomy lipidów w surowicy i analizowaliśmy zawartość odżywczą spożywanej żywności w ciągu trzech dni.
Średnia masa ciała badanych nie zmieniła się podczas tego badania. Wystąpiły istotne spadki średniego poziomu cholesterolu całkowitego i niskiej gęstości cholesterolu (LDL) oraz poziomu apolipoproteiny B, które zmniejszyły się odpowiednio o 10,4, 12,8 i 11,7 procent. Stężenie triglicerydów w surowicy nie zmieniło się znacząco, a poziom cholesterolu w lipoproteinach o dużej gęstości nieznacznie spadł. Względna zawartość cholesterolu w lipidach LDL również zmniejszyła się podczas konsumpcji diety zen (Tabela 1).
W kilku raportach zaproponowano równania wynikające z krótkoterminowych zmian poziomu cholesterolu w surowicy w stosunku do zawartości cholesterolu i kwasów tłuszczowych w diecie. 4, 5 Gdy te równania zostały zastosowane do obecnych danych, obliczona wartość odpowiadała dobrze poziomowi cholesterolu w surowicy. umiarkowany. Spadek cholesterolu w diecie wydawał się dominującym czynnikiem przyczyniającym się do obniżenia poziomu cholesterolu w surowicy, podczas gdy stosunek wielonienasyconych do tłuszczów nasyconych (P: S) miał tylko niewielki wkład. Krótkotrwałe badanie w tej samej świątyni Zen wykazało, że średni poziom cholesterolu w surowicy spadł z 174 mg na decylitr do 136 mg na decylitr w ciągu dwóch tygodni i był prawie stały od tego czasu.
Na podstawie tych wyników wyciągamy wniosek, że poziom cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL w surowicy znacząco spada w odpowiedzi na długotrwałe spożywanie diety wolnej od cholesterolu, zawierającej niewielkie ilości nasyconego tłuszczu i wysoki stosunek P: S. Warto zauważyć, że nawet u osób z normocholesterolemią (Tabela 1) odpowiedzi te były widoczne, gdy ich zwykła dieta została zmieniona na dietę zen.
Hideo Otani, MD
Toru Kita, MD
Yukihiko Ueda, MD
Chuichi Kawai, MD
Kyoto University, Kyoto, 606 Japan
Toshio Takama, MD
Yuji Matsuzawa, MD
Uniwersytet Osaka, Osaka, 553 Japonia
NORIAKI Nakaya, MD
Szpital w Tokio, Tokai University, Tokio, 151 Japonia
Hiroshi Ishihara, MD
Asa Shimin Hospital, Hiroshima, 731-02 Japonia
Naochika Domae, MD
Osaka Dental College, Osaka, Japonia 540
Masao Yoshii, MD
Obama Hospital, Obama, 917 Japonia
Shigekazu Miyazaki, MD
Szpital Miyazaki, Fukui, 913 Japonia
5 Referencje1. Connor WE, Hodges RE, Bleiler RE . Lipidy w surowicy u mężczyzn otrzymujących diety bez cholesterolu i bez cholesterolu. J Clin Invest 1961; 40: 894-901.
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Schonfeld G, Patsch W, Rudel LL, Nelson C, Epstein M, Olson RE. . Wpływ cholesterolu w diecie i kwasów tłuszczowych na lipoproteiny osocza. J Clin Invest 1982; 69: 1072-80.
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
3. McNamara DJ, Kolb R, Parker TS, i in. . Heterogenność homeostazy cholesterolu u człowieka: odpowiedź na zmiany w jakości tłuszczu w diecie i ilości cholesterolu. J Clin Invest 1987; 79: 1729-39.
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
4. Mattson FH, Erickson BA, Kligman AM. . Wpływ cholesterolu w diecie na poziom cholesterolu w surowicy u człowieka. Am J Clin Nutr 1972; 25: 589-94.
Web of Science MedlineGoogle Scholar
5. Klucze A.. Odpowiedź cholesterolu w surowicy na cholesterol w diecie. Am J Clin Nutr 1984; 40: 351-9.
Web of Science MedlineGoogle Scholar
[hasła pokrewne: rak brodawki vatera, ropniak pęcherzyka żółciowego, vibin mini ulotka ]

0 thoughts on “Długoterminowe skutki diety bez cholesterolu na poziomach cholesterolu w surowicy u mnichów zen”